Najava: Jubilarni 10. sajam Hercegovački plodovi Mediterana Stolac 2017.

Sajam Hercegovački plodovi mediterana Stolac 2017. održava se 10. jubilarni  put. Očekivamo oko 120 izlagača kako iz BiH tako iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije... Sajam je poljoprivredno turističkog karaktera i fokus su mediteranske kulture šipak-nar, smokva, maslina, med, ljekovitog bilja i sl. S obzirom na izvanrednu ponudu događaja i asortiman izložbenih eksponata, te mogućnost nabavke plodova vrhunskog kvaliteta i drugih proizvoda, smatramo da će ovogodišnja manifestacija biti najbolja do sada.

Na sajamu je također zastupljen i nastavno edukacijski segment, poput stručnih radionica vrhunskih predavača , profesora iz regije a teme su poljoprivrednog karaktera kao i ukazivanje na mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova.

Na kraju imati ćemo i obrazovne radionice za djecu te glazbeno scenske nastupe raznih izvođača. Očekivamo i najbolju posjetu do sada.

Ulaz na Sajam je besplatan

 

PROGRAM 10. SAJMA ''HERCEGOVAČKI PLODOVI MEDITERANA''

06.10.2017. (petak)

10:00 – 11:00    Prijem uzvanika i gostiju

11:00 – 12:00    Svečano otvaranje manifestacije

12:00 – 20:00    Otvoren sajam za posjetitelje

13:00 – 16:00    Stručne radionice

13:00 – 15:00    Gastro ponuda Hercegovine

20:00 – 00:00    Koncert tamburaški sastav ''Mejaši''

 

07.10.2017. (subota)

08:00 – 20:00    Otvoren Sajam za posjetitelje.

12:00 – 13:00    Dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima.

20:00 – 00:00    Druženje posjetitelja i izlagača,zatvaranje sajma.

 

 

 

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Sajam HPM 2016.

Kontakt podaci

kralja Tomislava b.b.
88360 Stolac BiH
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
tel: +387 36 853 159
fax: +387 36 853 159
mob: +387 63 353 688
 

Društvene mreže

Naši partneri