OSNOVNA SVOJSTVA VAŽNIJIH SORTI SMOKAVA
- Obična smokva (Ficus carica)
Ona je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana.
Naraste 3 - 10 m visoko, ali u širinu ide više nego u visinu (4 - 9 m) Ima glatku sivu koru, a listovi su dugi 12 - 25 cm i 10 - 18 cm široki. Plod je dobro poznata smokva dugačka 3 - 5 cm, zelene do ljubičaste boje. Obična smokva se uzgaja zbog svog jestivog ploda u njenom prirodnom okolišu (na Mediteranu), ali i u drugim područjima sa sličnom klimom npr. Čile, Australija, Južna Amerika i u državama Teksas, Washington i Oregon u SAD-u.
Smatra se da je smokva bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Tisuće kultivara (dosta njih ne imenovanih) je bilo razvijeno, ili su se sami razvili kako su ljudi migracijama nosili sjeme u nova područja.
Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal). Višani od smokava rade svoju tradicionalnu slasticu hib.
Što se tiče kozmetičke upotrebe postoje podaci da se i Kleopatra koristila različitim pripravcima od smokve kako bi joj koža uvijek bila mekana...
- Petrovača bijela
To je dvorotka bijela. Ova je sorta rasprostranjena na cijelom uzgojnom području smokve. Ima bujan rast i veliku okruglastu krošnju. Prvi rod daje redovito i dozrijeva krajem lipnja. Plod je okruglastog oblika, lagano izdužen prema prilično kratkoj peteljci. Pokožica je tanka, svijetlo zelene boje. Težina cvjetunice je 50-100 grama.
Drugi rod dospijeva od 15. kolovoza do 15. listopada. Ovaj ljetno-jesenski plod je sitniji od cvjetunice i teži 40-50 grama. Vrlo je ukusan u svježem stanju kao i osušen. Zbog ovih dobrih osobina, poželjno bi bilo da se ova sorta više raširi u proizvodnji.
- Bjelica
Dvorotka bijela; talijanska sorta poznata pod imenom Fico ottato (dottato). Ima bujan rast i visoku piramidalnu krošnju. Prvi rod nije obilat i dozrijeva sredinom srpnja. Cvjetunica je kruškolikog oblika, izdužena, s vrlo kratkom peteljkom, težine 40-60 grama.Pokožica je glatka, deblja, svijetlozelene do žućkaste boje.
Drugi je rod obilat i dozrijeva od polovine kolovoza do polovine listopada. Plod je uglavnom okrugao s glatkom, sjajnom, debelom i žutozelenom pokožicom. Meso je bijelo, iznutra blijedožućkasto. Ovo je sorta vrlo visoke rodnosti. Plodovi su dobri u svježem stanju i osu šeni.
- Zamorčica(Sušilica)
To je jednorotka bijela. Zastupljena je uglavnom u Dalmaciji i Hecegovini. Srednje je bujnosti s dosta krhkim granama. Rod nost je redovita i obilata, a plodovi dozrijevaju od početka kolovo za do polovine listopada. Plod je izduženog, kruškolikog oblika s dugim vratom i peteljkom. Pokožica je zelenkastožućkasta, tanka i lako se odvaja. Meso je žućkasto, unutrašnjost crvenkasta. Smatra se našom najboljom sortom, ukusnih plodova, kako svježih, tako i osušenih.
- Šaraguja
To je jednorotka crna. Prilično je otporna na niske temperature. Rano počinje donositi redovit i obilan rod. Plodovi dozrijevaju od polovine kolovoza do polovine listopada. Spljoštenog su oblika s izraženim vratom i težine 30-50 grama. Pokožica je sivkasto-ljubičasto crvena. Meso je žućkasto, a unutrašnjost intenzivno crvena. Plodovi se koriste u svježem stanju.Posebna aroma mesa ploda svrstava je u vrlo tražene sorte.
- Zimica
Jednorotka bijela. Ova sorta traži bolja tla na kojima tada razvija veliku i široku krošnju. Rodi obilno i redovito. Dozrijeva od polovine kolovoza do kraja listopada. Plod je okruglast, težine 20-25 grama. Pokožica je zelena, meso je bijelo, a unutrašnjost crvena. Zimica je za nimljiva kao sorta sa svježim plodovima u kasnu jesen.
- Bružetkabijela
Ovo je talijanska sorta (Brogiotto bianco), jednorotka bijela. Na plodnim tlima razvija srednje bujno stablo sa širokom krošnjom, vi soke i redovite rodnosti. Dozrijeva od kraja kolovoza do kraja listopada. Plodovi su težine 30-50 grama sa zeleno-žućkastom pokoži com. Prikladni su za jelo u svježem stanju kao i osušeni.Uz sortu Su šioka sigurno najbolja sorta za sušenje u našem uzgojnom području smokava.