Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana''

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počeli sa radom prije 2008.g a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline). Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla. Mogućnosti Hercegovine su ogromne, a stvarnost je bila vrlo sumorna da ne može biti gora po pitanju količine posađenih voćnih mediteranskih kultura.

Postavili smo sebi zadatak;

  • Da se organiziramo ciljano za mediteranske voćne kulture
  • Da okupimo članove koji razmišljaju o istom cilju (članom se postaje na način da budete izlagač na našem sajmu)
  • Da organiziramo sajam šipka-nara, smokve i masline
  • Da animiramo znanost, tj agronomske fakultete i druge znanstvene institucije i ministarstva u zajednički cilj, a to je povećanje proizvodnje i ekonomičnosti, profitabilnosti plodova i prerađevina.

Od ništa stvorili smo nešto, tj od zapuštenih parcela u Hercegovini za relevantno kratko vrijeme stvorena je baza za uzgoj mediteranskih kultura. Zahvaljujući sajmu, gdje se susreću plantažeri, srednji i mali proizvođači, trgovci, potrošači, stručnjaci i konzumenti svih nabrojanih aktivnosti, uspjeli smo napraviti, ne samo za našu državu već i širu regiju izvanrednu manifestaciju. Jedinstveni smo na prostorima bivše države tako da sajam poprima međunarodni karakter jer na njemu izlažu;  (Hrvatska, Srbija, Slovenija,Turska, Crna Gora...). S obzirom da je kratko vrijeme od početka aktivnosti, napravili smo pomak a u daljnjoj fazi pred nama stoje sljedeći zadatci;

  • Organizacija prodaje plodova i prerađevina
  • Proizvodnja finalnih proizvoda od plodova: Sok od šipka, džem od šipka, liker od šipka, vino od šipka, džem od smokve, pekmez od smokve, slatko, rakija, liker, suhe smokve u raznim pakovanjima, kisele masline, maslinovo ulje, sapun od masline…
  • Izgradnja hladnjače

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.