Dodijeljene nagrade najboljim izlagačima sajma "Hercegovački plodovi Mediterana" 2016

Deveta po redu manifestacija „Hercegovački plodovi Mediterana“ zatvorena je dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima u subotu u Gradskoj športskoj dvorani u Stocu. Zahvalnice i prigodne nagrade dobitnicima je uručio načelnik općine Stolac, Stjepan Bošković, a nagrade su dodijeljene u kategorijama: šipak, smokva i maslina. Uručene su i posebne nagrade za druge izlagatelje koji su pridonijeli sajmu sa svojim biljnim prerađevinama i ručnim radovima.

Prisutnima se obratio i načelnik Stjepan Bošković koji se u svom govoru zahvalio svim izlagačima koji su došli ove godine u Stolac, te ih pozvao da nam se pridruže i dogodine na 10. manifestaciju HPM.

Najbolji izlagači u „kategoriji šipak“ bili su:

  1. Zdenko Sesar – Bijelo Polje
  2. Bajko Šarić – Mostar
  3. Smajo Mulać - Stolac

Najboljim u „kategoriji smokve“ proglašeni su:

  1. Senad Šator – Lokve
  2. Esad Žujo – Mostar
  3. Meho Tuka – Donja Bitunja (Stolac)

Za „kategoriju maslina“ dobitnici nagrada su:

  1. Župa Svi Sveti (Dumino ulje)
  2. Agroturizam (Konavle)
  3. Pero Matić - Neum

Za ostale kategorije nagrađeni su sljedeći izlagači:

Med – Radmilo Govedarica

Ljekovito bilje – Eko centar Brezici (Doboj)

Rukotvorine – Udruženje žena „Most“ iz Jablanice

Najuredniji štand – Ante Bošnjak (Ljubuški)

Posebna nagrada – Omer Mangafić (Bugojno)

Uspješno je završena još jedna manifestacija „Hercegovački plodovi mediterana“ koju su i ove godine, osim izložbenog dijela, obilježila znanstvena predavanja i radionice o hercegovačkoj atrakciji – smilju.

 

 

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.