Svečano otvorena sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" 2016

U petak 30.09. od 11 sati službeno je otvorena sajamska manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana" 2016, koja predstavlja krunu uloženoga cjelogodišnjega rada i truda naših proizvođača prezentirajući i promovirajući njihove jedre plodove i prerađevine. Sajam je otvorio zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, a prigodnim govorom obratili su se i načelnik općine Stolac Stjepan Bošković, te Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije.

Pored njih Sajmu su nazočili i Slađan Bevanda - ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, Stjepan Krasić - ministar prometa i veza HNŽ-a, Mladen Bošković - potpredsjednik Zastupničkog doma FBiH te mnogi drugi visoki dužnosnici, gosti i uzvanici. Kao i prošle, i ove godine Sajam se održava u Gradskoj športskoj dvorani kod osnovne škole u Stocu, gdje  posjetitelji mogu vidjeti raznoliku ponudu mediteranskih proizvoda i njihovih prerađevina.

Pored uobičajenih vrhunskih i kvalitetnih plodova, posjetitelji tijekom manifestacije imaju priliku uživati i u raskošnoj paleti aromatičnog i ljekovitog bilja, kao  i drugih proizvoda koji su izloženi. 

Posebno mjesto unutar sajamskog programa ima smilje, koje je zauzelo primat vodeće biljke u Hercegovini. Naime, ubralo se i preradilo cca 1000 tona smilja, što je svakako donijelo solidan profit već u prvoj godini zasađene biljke, ali  se to smatra tek početkom sadnje i proizvodnje ljekovitih i eteričnih ulja, te se predviđa da će prinosi biti veći za 5 – 6 puta. Također se procjenjuje da je pripremljeno i zasađeno cca 2000 hektara smilja.

Od 14:00 h, kreće prezentacija novosti u procesu plantažiranja, destiliranja i plasmana smilja. Na toj prezentaciji će se govoriti o mogućnostima intenziviranja plantažne proizvodnje i prerade aromatičnog bilja, kao i o štetnicima smilja i prevenciji.

U 20:00 h počinje druženje posjetitelja i izlagača uz glazbeni sastav.

U subotu, 01. listopada, načelnik Općine gosp. Stjepan Bošković, dodijeliti će nagrade najuspješnijim izlagačima.

Program će potrajati do 00:00h, pa organizatori pozivaju sve posjetitelje na druženje s proizvođačima.

 

 

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.