Najava: 9. sajam ''Hercegovački plodovi Mediterana''

Hercegovački plodovi Mediterana - specijalizirani poljoprivredni sajam za šipak-nar, smokvu i masline, održava se 30. rujna i 01. listopada u Stocu. Sajam ima devetogodišnju tradiciju, zahvaljujući prije svega Općini Stolac, koja je prepoznala potencijal ovih sorti i odlučila kvalitetnim i stručnim programima pomoći sadašnjim i budućim uzgajivačima mediteranskih poljoprivrednih kultura. Kao i prošle, i ove godine se sajam održava u Gradskoj športskoj dvorani kod osnovne škole u Stocu, gdje će posjetitelji moći vidjeti raznoliku ponudu mediteranskih proizvoda i njihovih prerađevina.

Organizatori sajamske manifestacije, Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Javna ustanova Radimlja, naglašavaju kako je cilj ove manifestacije razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline, te njihovih prerađevina, kao i promoviranje ovih kultura i educiranje svih zainteresiranih za sadnju ovih kultura.

Svečano otvorenje sajma najavljeno je u petak 30.09. u 11h. Prije svečanog otvorenja obavit će se prijem uzvanika i gostiju, koji započinje u 10h. Za posjetitelje će sajam biti otvoren od 12h do 20h, dok su stručne radionice planirane od 12h do 15h.

Od 12h, svi zainteresirani se mogu pridružiti prezentaciji projekta podizanja plantažnih zasada masline u Hercegovini, kao i proizvodnji i sušenju smokava, zaštiti i prihrani submediteranskih kultura, navodnjavanju vinove loze, te suvremenom uzgoju trešnje.

Od 14h, kreće prezentacija novosti u procesu plantažiranja, destiliranja i plasmana smilja. Na toj prezentaciji će se govoriti o mogućnostima intenziviranja plantažne proizvodnje i prerade aromatičnog bilja, kao i o štetnicima smilja i prevenciji.

U 20h počinje druženje posjetitelja i izlagača uz glazbeni sastav.

U subotu, 01. listopada, načelnik Općine gosp. Stjepan Bošković, dodijeliti će nagrade najuspješnijim izlagačima.

Program će potrajati do 00:00h, pa organizatori pozivaju sve posjetitelje na druženje s proizvođačima.

 

 

 

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.