Dobrinja: Održana manifestacija "Bosanska tržnica - dobri domaćin plodova Mediterana i Hercegovine"

Dana 17.09.2016. godine ispred sportske dvorane "Dobrinja" na Dobrinji, prvi put je održana manifestacija pod nazivom „Bosanska tržnica - dobri domaćin plodova Mediterana i Hercegovine" Ovom manifestacijom na jedinstven način Općina Novi Grad Sarajevo, obilježava Dane Bosanske tržnice na Dobrinji. O dosadašnjem angažmanu Općine u smislu podrške za plasman domaćih proizvoda i promociji domaćih proizvođača govorio je, pomoćnik načelnika  za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović. On je kazao da je današnja manifestacija nastavak saradnje koju Općina Novi Grad Sarajevo ostvaruje preko projekta Bosanska tržnica sa poljoprivrednim proizvođačima širom Bosne i Hercegovine.

- Cilj je da promovišemo domaću proizvodnju i da građanima Sarajeva i Novog Grada približimo proizvode iz šireg područja Hercegovine i da pokažemo njihovo kulturno- historijsko nasljeđe. Na ovaj način šaljemo poruku da je projekat Bosanske tržnice šira podrška koju Općina Novi Grad daje domaćoj proizvodnji i plasmanu domaćih proizvoda - kazao je Kahrović.

On je pozvao stanovnike Sarajeva da kroz kupovinu domaćih proizvoda jačaju domaću proizvodnju, što će donijeti veliku globalnu korist u smislu otvaranja novih radnih mjesta i jačanju naše ekonomije.

Prisutnim posjetiocima obratio se i Zoran Raič, predsjednik Udruženja „Hercegovački plodovi Mediterana“, koji  je organizator manifestacije. Raič je kazao da se ovakva manifestacija u Stocu održava tradicionalno već devet godina.

- Prvi put ovakvu manifestaciju održavamo u Sarajevu. Drago mi je da smo prepoznati od strane Općine Novi Grad, a ovo je jedno novo iskustvo za izlagače - istakao je Raič.

O poljoprivredi mediterana govorio je prof. dr. Nezir Tanović, koji je naglasio da je primjetan značajan napredak kada je riječ o poljoprivredi, u čemu su puno pomogle edukacije koje provodi Općina Novi Grad Sarajevo.

- Drago mi je da danas ovdje imamo izuzetne proizvode, a neki od njih su dobili i međunarodna priznanja - rekao Tanović.

Brojni posjetitelji imali su priliku kupiti proizvode sa šireg područja Hercegovine, prerađevine od šumskog voća i organskog povrća, maslinovo ulje, med, pčelinje proizvode i mnoge druge zdrave domaće proizvode.

Osim njih, mogli su se kupiti i proizvodi iz vlastite proizvodnje Opšte poljoprivredne zadruge iz Srebrenice, Konjević Polja i Modriče, čiji se proizvodi mogu kupiti u Bosanskoj tržnici na Dobrinji.

Priređena je i degustacija uz mnoštvo poklona, a za gastronomsku ponudu pobrinule su se domaće firme KLAS, slastičarna KUP , a sve to uz miris i okus domaće kahve iz „Zlatne džezve“.

Posjetioci su uživali i u folklornoj izvedbi KUD-a "Dobrinja" i KUD „Bulbul“, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(Faktor.ba/Foto: Jasmin Brutus)

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.