Najava: 16. izdanje Hercegovačkih plodova Mediterana 11. i 12. listopada

Stolac će i ove godine biti domaćin tradicionalne manifestacije “Hercegovački plodovi Mediterana,” koja će se održati 11. i 12. listopada 2024. godine.

Ovaj događaj, koji ulazi u svoje 16. izdanje, okuplja proizvođače, stručnjake i ljubitelje mediteranske poljoprivrede iz cijele regije, te predstavlja središnje mjesto promocije autohtonih hercegovačkih proizvoda.

Tijekom manifestacije, posjetitelji će imati priliku uživati u izložbenim štandovima koji nude raznovrsne poljoprivredne proizvode poput smokava, šipaka, grožđa, meda, maslina i ostalih plodova mediteranskog podneblja. Održat će se i stručna predavanja te prezentacije novih tehnologija i inovacija u poljoprivredi, uz poseban naglasak na organsku proizvodnju i očuvanje tradicionalnih sorti.

Degustacije i stručne radionice

Uz bogat izložbeni program, manifestacija će ponuditi i degustacije, kreativne radionice, te natjecanja u raznim poljoprivrednim kategorijama. Cilj je ove manifestacije ne samo promovirati lokalne proizvode već i podići svijest o važnosti očuvanja mediteranske baštine i okoliša.

Pozivamo sve ljubitelje autohtonih proizvoda, stručnjake iz područja poljoprivrede te lokalne i međunarodne posjetitelje da nam se pridruže u Stocu 11. i 12. listopada na ovoj manifestaciji koja slavi bogatstvo hercegovačkog Mediterana.

Organizatori ove godine najavljuju oko 100 izlagača. S obzirom na izvanrednu ponudu događaja i asortiman izložbenih eksponata, te mogućnost nabavke plodova vrhunskog kvaliteta i drugih proizvoda, organizatori smatraju da će ovogodišnja manifestacija biti najbolja do sada.

Program

Prvi dan manifestacije, u petak, 11. listopada, započinje prijemom uzvanika i gostiju od 11 do 12 sati, nakon čega će u 12 sati uslijediti svečano otvaranje sajma.

Sajam će biti otvoren za posjetitelje do 18 sati, a u poslijepodnevnim satima, od 13:30, održat će se stručne radionice u salonu Gradske uprave.

Prva večer manifestacije završit će glazbenim programom – od 20 sati posjetitelje će zabavljati Muška klapa Ero i Tamburaški sastav Stari Fenjer.

Drugog dana, u subotu, 12. listopada, sajam će biti otvoren od 8 do 16 sati. U 14 sati bit će održana dodjela priznanja za najbolje izlagače, čime će se završiti bogat program ovogodišnje manifestacije.

Ulaz na sajam je besplatan.

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.