Otvoren sajam Hercegovački plodovi Mediterana 2022.

U organizaciji Udruge Hercegovački plodovi Mediterana, Gradskoga poglavarstva Stoca, JU Radimlja i JU Centar za kulturu i šport, a uz pokroviteljstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, u petak je u Športskoj dvorani Stolac otvorena tradicionalna Sajamska manifestacija ”Hercegovački plodovi Mediterana”.

Ova dvodnevna poljoprivredna sajamska manifestacija “Hercegovački plodovi Mediterana” okupila je brojne domaće i poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske i Crne Gore. Manifestacija je međunarodnog karaktera već 14 godina za cilj ima promicanje, pokretanje i povećavanje organizirane proizvodnje sadnica autohtonih sorta šipka, smokve i masline, te njihove prerađevine.

 

Ministar poljoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović kazao je u izjavi za medije kako ovaj sajam, kao i svi ostali na razini županije, iz godine u godinu imaju jedan kvalitetan pomak naprijed.

“U mom prvom mandatu bilo je sedam sajamskih manifestacija, a danas ih imamo 19 na području županije. Dakle, ima interesa za sajmovima, s tim da se postojeći sajmovi dograđuju iz godine u godinu kako brojem izlagača tako i kvalitetom ponude. To dovoljno govori o tome da se postiže određen napredak samih sajamskih manifestacija koje su centar događanja i promocija onoga što radite”, rekao je ministar za agenciju FENA.

Drži kako se ipak treba malo više raditi na promociji proizvoda o čemu se govori i u Strategiji ruralnog razvoja gdje se želi, kako kaže, ukazati svim domaćim poljoprivrednim proizvođačima na važnost organske proizvodnje koja im je jako bliska, čime se može podići vrijednost tih proizvoda, a onda te proizvode uvezati s ekologijom i turizmom.

Po njemu, poljoprivrednici se najprije moraju udruživati, a potom brendirati i zaštiti svoje proizvode.

“Sajam je već punoljetan, ima godina i svoje je ciljeve dosta dobro ostvario. U samom početku smo krenuli sa sadnjom ove četiri kulture odnosno tri kulture, a danas razgovaramo o preradi tih kultura i proširenju”, kazao je Bošković koji je zahvalio Agromediteranskom zavodu i fakultetu na pomoći pri stručnom usavršavanju.

Naglasio je kako postižu rezultate, proširuju uljare, stvaraju nove pogodne za preradu šipka smokve pa i masline.

Predsjednik Udruge “Hercegovački plodovi Mediterana” Zoran Raič napomenuo je kako na sajmu ima stotinjak izlagača mediteranskih kultura prvenstveno šipka, smokve i maslina, a tu su izložene i prerađevine od mlijeka, mesa, meda te razne rukotvorine i ljekovito bilje.

“Sve ono što je karakteristično za BiH može se naći na sajmu. Manifestacija je međunarodnog karaktera, a tu su izlagači i iz Hrvatske i Crne Gore”, istaknuo je Raič.

Pored izložbenog dijela sajma, najavio je i zabavni program.

“Program je jutros započeo s otvaranjem novog stroja za preradu maslinovog ulja i tu smo okupili maslinare koji su razgledavali novu uljaru. Imali smo stručnu radionicu na temu maslinarstvo gdje su također maslinari mogli čuti koju dobru riječ o toj grani poljoprivrede”, pojasnio je Raič, najavivši za sutra nagrađivanje najuspješnijih izlagača.


 

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.