Najava: 14. sajam Hercegovački plodovi Mediterana u Stocu 30. rujna i 1. listopada

Sajamska manifestacija „Hercegovački plodovi Mediterana“ održat će se početkom jeseni, kao i svake godine do sada, u prostorijama Športske dvorane u Stolac. Ovo je već četrnaesta po redu sajamska manifestacija, koja je postala tradicionalna i međunarodna. Točno održavanje predviđeno je za petak 30. rujna i subotu 1. listopada. U središtu održavanja, kao što sam naziv kaže, bit će šipak-nar, smokva i maslina, te njihove prerađevine. Sajamska manifestacija „Hercegovački plodovi Mediterana“ od samog početka za cilj ima učiniti vidljivima i dostupnima kupcu plodove mukotrpnog rada, koji traje kroz cijelu godinu.

Prema programu, u petak, u 11:00 sati, sajamska manifestacija počinje otvaranjem uljare na Crnićima (obilazak), u zgradi zadruge, dok je svečano otvaranje sajma predviđeno u 14:00 sati. Sajam je za posjetitelje otvoren od 12:00 do 18:00 sati. Kao i prethodnih godina, organizator se potrudio organizirati i edukaciju u sklopu svoje sajamske manifestacije, pa u 13:30 sati predviđeno stručno predavanje o maslinarstvu. Prva večer završava koncertom Klape Kampanel i Tamburaškog sastava Stari Fenjer.

U subotu, je sajam otvoren za posjetitelje od 9:00 do 18:00 sati. Dodjela nagrada najuspješnijim izlagačima predviđena je u 14:30 sati.

Svake godine sajam ima veći i kvalitetniji sadržaj, što ovom sajmu daje iznimnu vrijednost. Osim izlagača iz Hercegovine i cijele BiH, tu si i izlagači  iz Hrvatske i Crne Gore. Organizator je zajedno s drugim organizacijama, stvorio pretpostavku kako bi u ovom dijelu Hercegovine mogla zaživjeti simbioza naših poljoprivrednika i turističkih organizacija kroz agroturizam. Djelujemo u suradnji sa stručnim turističkim ustanovama, a sve s ciljem ostvarenja kvalitetnog profita za uložen rad i bolji život.

Sajam je organiziran kako bi bio zanimljiv svim generacijama. Stariji će imati priliku okusiti svu raskošnu paletu kvalitetnih prerađevina od šipka, smokve, masline, kao i puno drugih mediteranskih artikala s našeg područja, ali i susjednih država. Za mlade je spremna, pored ostaloga, kvalitetna ponuda zabave uz koncerte, a za najmlađe nezaboravna vožnja vlakićem kroz Stolac.

Glavni organizatori sajma su Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Grad Stolac, uz pomoć JU Radimlja i JU Centar za kulturu i sport.

Radujemo se Vašem dolasku u Stolac!

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.