Zahvala Udruge Hercegovački plodovi Mediterana na priznanju Grada Stoca

U Gradu na Bregavi, 19. srpnja 2022., svečano je proslavljen Dan grada. Kao svake godine, na nekropoli stećaka Radimlja, upriličen je svečani prijem. Ove godine prijemu su nazočili brojni Stočani i gosti, načelnici i gradonačelnici drugih gradova i općina, predsjednik Vlade HNŽ-a sa svojim ministrima, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, dužnosnici sa svih razina vlasti i mnogi drugi.


Tom prilikom gradonačelnik Stjepan Bošković uručio je priznanje našoj Udruzi Hercegovački plodovi Mediterana, za razvoj agroturizma i turističku promociju Stoca.


Koristimo priliku da se zahvalimo na tome.


„Pripala mi je časna i ugodna dužnost zahvaliti vam u ime Udruge Hercegovački plodovi Mediterana na dodjeli priznanja! Svi mi, godinama predano radimo s neizmjerno mnogo entuzijazma i optimizma ne očekujući nikakve pohvale, ali kada se to dogodi, kao sada, ispunjava nas ponos što su upravo i gradske vlasti prepoznali našu ustrajnost i doprinos razvoju Grada Stoca. Ponosni smo što svakodnevno iskazujemo vjeru kako u sadašnjost tako i u budućnost, što ne posustajemo ni onda kada nije lako, što nas vode dobre i inovativne ideje do izvrsnih rezultata i ciljeva!
Priznanja koja smo dobili potvrda su našega ustrajnog rada, dokaz da smo na dobrome putu i poticaj da nastavimo još neumornije raditi kako bi Stolac svakodnevno postajao sve bolje i ljepše mjesto za život.
Još jednom zahvaljujem Gradskoj upravi i gradonačelniku Stjepanu Boškoviću na ukazanoj časti.
Preostaje mi još obećati da će se naša manifestacija nastaviti još dugi niz godina, te najaviti ovogodišnje 14. izdanje manifestacije Hercegovački plodovi Mediterana, koje će se održati 31. rujna i 1. listopada 2022. godine.“


Zoran Raič, predsjednik Udruge HPM

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.