HPM dobitnik priznanja na 21. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019.

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije u četvrtak navečer u Neumu je otvorena je 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019, koji se po prvi put održava na teritoriju dviju država – Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Osim znanstveno-stručna predavanja, radionica, te studijski obilazak maslinarsko-uljarskih destinacija Hercegovine za četverodnevnog održavanja Noćnjaka za sve ljubitelje maslina i maslinova ulja upriličen je i sajam maslinarstva i uljarstva te izložba proizvoda od maslina sa oznakom „ Hrvatski otočni proizvod“. Ovom prilikom prezentirati će se i nove tehnologije, postrojenja, mehanizacija, alati i oprema, zaštitna sredstva, sustavi za navodnjavanje i drugi proizvodi vezani uz maslinarstvo i uljarstvo, dok će u Oil baru poklonici maslinovog ulja imati priliku degustirati maslinova ulja.

Noćnjak je za proizvođače maslinovog ulja ujedno i prilika da za svoj proizvod dobiju certifikat koji detaljno prikazuje rezultate analize i senzorske ocjene dostavljenog uzorka maslinovog ulja, a Zadružni savez Dalmacije ove je godine pripremio i nove markice koje će se stavljati na boce ocjenjenog ulja. Stručno ocjenjivački sud tako ocjenjuje maslinovo ulje u dvije kategorije: pakovine maslinovog ulja, koje se plasiraju na tržište s etiketom, u skladu sa Zakonom o hrani i otvorena maslinova ulja odnosno ulja u rinfuzi. U svakoj od ovih kategorija proglašava se šampion kvalitete, a u kategoriji pakovina uz šampiona ocjenjuje se i ambalaža proizvoda. Posebno se nagrađuju i najbolje blago, srednje intenzivno, intenzivno, monosortno i višesortno maslinovo ulje, te najbolji ekološki i hrvatski otočni proizvod.

Predsjednik zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov u ime organizatora zahvalio je ovom prigodom svima koji su poduprli ovaj 21 po redu Noćnjak. Posebno je pozdravio goste izlagače iz Slovenije te Bara i Ulcinja u Crnoj Gori.

Ljubenkov je istaknuo dobru suradnju sa Ministarstvima poljoprivrede i Regionalnog razvoja Republike Hrvatske te Hercegovačo-neretvanskom i Zapadno hercegovačkokm županijom, koji su potpomogli održavanje 21 Noćnjaka u Neumu.

Priznanja zaslužnima:

Priznanje „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu pripalo je doc.dr.sc. Mariu Bjelišu. Priznanje Branko Šakrica za životno djelu u uljarstvu pripalo je dr.sc. Sandri Petričević. Priznanje „Marko Vrsalović“ za doprinos unapređenju i promociji poljoprivrede posebno maslinarstva i uljarstva pripalo je eurozastupnici, Marijani Petir. Međunarodno priznanje „Cavaliere Olio d Oliva“ dobio je Milorad Dragobratović iz Ploča. Priznanje „Joško Niskota“ za uzorne maslinare pripalo je Josipu Matiću-Loli i Peri Matiću Kapetanu ( Broćanac-Hutovo), Draganu Mikuliću (Ljubuški) i Slavku Ramljaku (Čapljina). Priznanje uljarskoj zadruzi za 2018. godinu dobila je Poljoprivredna zadruga Pakoška Paoštane, dok je priznanje uljarskoj udruzi pripalo udruzi „Hercegovački plodovi Mediterana“ Stolac. Zlatno pero Noćnjaka za promociju uljarstva, maslinarstva i zadrugarstva ponijela je novinarka, Meri Šilović, dok je Zlatna amfora Noćnjaka pripala Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Družba Školske sestre franjevke Krista kralja-provincija Svete obitelji u Hercegovini dobila je priznanje „don. Frano Ivanišević“ za unapređenje zajedničke poljoprivredne proizvodnje posebno maslinarstva i uljarstva.

Kako je istaknuto na ovogodišnjem Noćnjaku se ocjenjuje kvaliteta 332 uzorka maslinova ulja od čega je čak 136 uzoraka u kategoriji zlatnih ulja.

Udruga “Hercegovački plodovi Mediterana” iz Stoca počela je s radom uoči 2008. godine s ciljem obnove voćarstva u Hercegovini, te je odmah poticala intenzivnu sadnju mediteranskih voćnih kultura, posebno maslina. Kako se do tada nitko tim nije podrobnije bavio, bio je to pionirski posao.

Udruga svoje aktivnosti temelji na činjenici da Hercegovina ima velike prirodne mogućnosti za razvoj voćarstva, poglavito maslinarstva. Udruga organizira sajamsku manifestaciju “Hercegovački plodovi Mediterana“ s ciljem poticanja veće sadnje voćaka, posebno maslina, te proizvodnje njihovih prerađevina, ali i radi promocije i edukacije. U Stocu je otvorena nakon 40 godina i prva uljara zahvaljujući donaciji strojeva za preradu maslina (vrijednosti 20000 eura) od strane talijanske vlade udruzi “Hercegovački plodovi Mediterana“. Udruga je, uz potporu lokalne uprave, opremila i stavila u pogon uljaru kapaciteta 80-100 kg na sat. Inače, udruga danas ima oko 100 članova.

 

 

Udruga "Hercegovački plodovi Mediterana" Stolac

Udruga HPM Stolac od 2008. godine organizira sajamsku manifestaciju "Hercegovački plodovi Mediterana". Cilj manifestacije je da pokrene i poveća proizvodnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te da promovira, educira i popularizira sadnju ovih kultura. Isto tako jedan od motiva je da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Udruga ''Hercegovački plodovi mediterana'' je počela sa radom 2008. godine a cilj nam je bio pokrenuti razmišljanje o intenzivnoj sadnji mediteranskih voćnih kultura (šipka-nara,smokve i masline) gdje su mogućnosti Hercegovine ogromne. Kako se do tada nitko nije podrobnije bavio, mi smo se sa velikim entuzijazmom prihvatili pionirskog posla.

Udruga HPM

Ideja o nastavku poticanja sadnje mediteranskih kultura započetih 1840.godine, ostvarila se 2008.godine kroz manifestaciju ''Hercegovački plodovi Mediterana''. Cilj manifestacije je da pokrene, promovira i popularizira sadnju šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina. Jedan od motiva je i da predstavi Hercegovinu u najboljem svijetlu sa Stocem, gradom muzejom.

Sajam HPM

Nakon više od 40 godina u Stocu je proradila uljara za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja u mjestu Crnići. Uljara je smještena u prostorijama Zadruge Crnići, a donacija je talijanske vlade udruzi "Hercegovački plodovi Mediterana". Kapaciteta je 80-100 kg/h olio mio. Do sada se randmani kreću od 11-15% ovisno o kojoj sorti je riječ, stadiju berbe i sl.

Uljara

Smokva je veliki listopadni grm ili manje drvo koje potječe iz jugoistočne Azije i područja istočnog Mediterana. Smatra se da je bila jedna od prvih biljaka koje su bile kultivirane za ljudsku ishranu. Smokve se mogu konzumirati svježe ili suhe, od njih se može raditi pekmez (npr. SMS pekmez od smokve), koristi se u kozmetici (npr. Dalmatica sa smokvom, Rosal).

SMOKVA

Šipak, mogranj, nar, granat, granat-jabuka, uličar (lat. Punica granatum) grm je ili drvo koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama..

ŠIPAK

Maslina (uljika, Olea europaea) ime je za suptropsku zimzelenu biljku, porodice maslina (Oleaceae). Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage. Plod je bogat uljem, koji se tješti korištenjem pritiska kroz razne preše (hladna obrada), ili se izdvaja koristeći vruću vodu ili paru. Ulje se koristi u ishrani kao dodatak jelu, prženje, začinjavanje jela, te u medicinske svrhe.

MASLINA

Mediteranski plodovi

SMOKVA || ŠIPAK || MASLINA

Dosadašnji sajmovi

Pogledajte galeriju slika i video priloge sa prethodno održanih manifestacija "Hercegovački plodovi Mediterana".

Uljara - Oliomio 80 plus

Promotivni video - Sajam HPM 2018.